Houten Egyptische boot

Bij het binnentreden van pakhuis De Klok raakt men al snel gefascineerd door een oogstrelende collectie houten voorwerpen waaronder voornamelijk houten speelgoed. Hier zien we de passie van Theo Hallingse.

Alles overzichtelijk bijeengebracht in houten vitrines. Tentoongestel naar houtsoort of naar land van herkomst. Want de collectie heeft een internationale uitstraling.

Zo worden getoont: paardekarren uit Hongarije, olifanten uit Birma, teakhouten auto's en houtsnijwerk van een Garuda uit Indonesië, trucks uit Brits Colombia, etcetera etcetera.

Heel curieus is het speelgoed uit Honduras, dat allemaal door kinderhanden is vervaardigd.

Tot de topstukken behoren onder meer de Oekraïne Express en de exotische maskers uit Bali. Een unieke verzameling om met vertedering en bewondering van te genieten.

Zolderverdieping van houtmuseum De Klok. Russich grenen voor dakbeschot en Hondurees Pitch Pine voor spanten en vloerdelen

Constructie:

De Klok is een éénbeukig pakhuis van 22 el diep (15,18 meter) en 18 voet breed (5,04 meter). Op de begane grond ligt een houten vloer met planken die in breedte variëren van 8, 10 en 12 duim (20, 25 en 30 cm). Op de zolderetage zijn zelfs vloerplanken toegepast van 14 duim breed (35 cm).

Alle vloeren waren versleten en beschadigd en werden vervangen. Als houtspecialist had Hallingse uiteraard zijn contacten. Theo liet foutvrije Pitch Pine vloerdelen op maat maken in Honduras. Ook de getrapte weeg aan zijkant en achterkant van het pakhuis / houtmuseum was aan vernieuwing toe. Daarvoor kocht hij western Red Cedar in Canada. Al het hout sorteerde hij zelf.

Benedenverdieping. Op de spanten na is al het hout onbehandeld

Detail:

Kantoorruimte op de zolderverdieping
 

Ook het Southern Yellow Pine uit de Verenigde Staten voor de binnenwanden en het grenen uit Rusland voor het dakbeschot selecteerde Theo zelf. Voor de draagconstructie die deels diende te worden vervangen, gebruikte hij Pitch Pine. De spanten hebben een doorsnede van 10 bij 12 duim (25 x 30 cm).

De twee "wurmten", de zogenaamde muurplaten tussen voor- en achtergevel, meten 6 bij 10 duim (15 x 25 cm). Evenals de oorspronkelijke bouwers paste Hallingse zwaluwstaarten, halfhoutse en pen-en-gatverbindingen toe met conische houten deuvels. Om het hout een ambachtelijke uitstraling te geven, werd veel met de hand geschaafd.

Voor de kozijnen werd timmerfabriek Visser uit Zaandam ingeschakeld, gespecialiseerd in restauratie. Verder werd smeedijzeren hang-en-sluitwerk met de hand gemaakt. Geen enkel oorspronkelijk detail mocht ontbreken.

Sleutelkastje:

Naast de kantoordeur op de zolderverdieping is een authentiek sleutelkastje te vinden. Als men de plank met sleutels een halve slag draait, komt een fles Jutters met glas tevoorschijn. Ook eeuwen geleden wisten drankliefhebbers hun verslaving aardig te verbergen..

 

 

Houtmuseum Pakhuis 'De Klok'
Bezichtiging, Brainstorming, Presentatie, Training en Vergadering
Zuideinde 12, 1521 DA, Wormerveer | Tel: 06 - 53 624 704 | Email: deklokwormerveer@gmail.com
Copyright © 2015